Upławy w ciąży

uplawy-w-ciazy_wiem_o_zdrowiu

Forum -> co zagraża dziecku?

Tytuł:co zagraża dziecku?
Autor:Magda
11.8.2010, 10:23
Jestem w 29 tygodniu ciąży i niedawno przechodziłam bakteryjne zapalenie pochwy. Czy mogło to wpłynąć na prawidłowy rozwwój mojego dziecka?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest większe, słoń czy księżyc

uplawy-w-ciazy_ciekawostki

Ciekawostki

Bezpłodność
Bezpłodność może być wrodzona lub nabyta, np. w następstwie stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Głównym celem metod antykoncepcyjnych jest rozsądne planowanie rodziny.

Czy wiesz, że...

W 6 tygodniu ciąży, dziecko można zobaczyć, gdy lekarz wykonuje dopochwowe badanie USG. Jest to kolejny, ciężki tydzień pracy dla malucha. Płód coraz bardziej przybiera postać ludzką, choć w rzeczywistości, jest to jeszcze małe ziarenko, z którego wystają „pąki” nóg, rąk, a nawet „ogonek”.

Polecamy

Rak szyjki macicy
Rak szyjki jest jednym z najczęściej występujących złośliwych nowotworów u kobiet. Ok. 20% dotyczy on macicy, która jest narządem układu rozrodczego służącym do zapewnieniu odpowiednich warunków powoju płodu i jego ochrony od momentu poczęcia aż do porodu.

Metamizol sodowy jest uważany za jeden z najsilniejszych niesterydowych leków przeciwbólowych (analgeticum). Wykazuje silniejsze działanie przeciwgorączkowe (antipyreticum) niż salicylany, jednak wg wielu autorów słabsze niż aminofenzon. Ponadto metamizol odznacza się słabymi właściwościami rozkurczającymi oraz uspokajającymi. Mechanizm działania metamizolu sodowego polega na hamowaniu aktywności cyklooksygenazy prostaglandynowej. Pyralgina, która zawiera metamizol to skuteczny lek przeciwgorączkowy stosowany w wielu krajach.